Infrapanel, válasszon egy kategóriát az alábbiakból:


Mi az infravörös hő?

Az infravörös hő egy olyan fényforma, amely a mikrohullámok és a látható fény közötti elektromágneses spektrumon belül található.

Az infravörös ugyanaz a fajta hő, amelyet a nap bocsát ki, de nem tartalmazza a káros UV fényt. Három különböző típusú infravörös fény létezik (közeli, közép- és távoli infravörös), amelyek közül kettő gyakran megjelenik a mindennapi életünkben:

 • Infravörös közeli: TV távirányítókban vagy eszközök (mobiltelefon vagy számítógép) közötti adatátvitelre használható – nem érezzük az ilyen típusú infravörös hőt.
 • Távoli infravörös: A távoli infravörös hőt érezzük, és újszülöttek kórházi inkubátoraiban, szaunákban és modern hajszárítókban használják.

Bizonyos szintű infravörös sugárzást bocsát ki bármely hőmérsékletű tárgy – még a saját testünk is –, és teljesen biztonságos, ezért használják újszülöttek számára a kórházi inkubátorokban.

Mi az infra fűtőpanel?

Az infra fűtőpanelek vékony alumínium panelek, amelyek infravörös sugárzással biztosítják a helyiség fűtését. Az infravörös fűtőpanelek elektromos árammal működnek.

Hogyan működnek az infravörös fűtőpanelek?

Az infravörös fűtési rendszerek még mindig meglehetősen újdonságnak számítanak Magyarország piacán, de hatékonyságuk, egyszerűségük és az energiaszámlák csökkentésének lehetősége miatt érdemes megfontolni őket egy hagyományos fűtési rendszerrel szemben.

A sugárzó hő kibocsátásával az infravörös fűtőpanelek közvetlenül a tárgyakat és az embereket melegítik fel, nem pedig a levegőt, ahogy a hagyományos radiátorok teszik. Tehát ha egy infravörös fűtőpanel közelében ülne egy hideg szobában, akkor a hideg levegő ellenére is melegnek érezné magát.

Az ilyen fűtés egyik fő előnye, hogy a tömör falak és egyéb tárgyak termikus tömeggel rendelkeznek, vagyis megtartják a hőt. Hosszabb ideig melegen tarthatja otthonát, mivel nincs esély arra, hogy az ajtókon, ablakokon vagy repedéseken keresztül kiszabaduljon.

Az infravörös fűtőpanelek előnyei és hátrányai

Míg az infravörös fűtés nagyon eltérhet a hagyományos radiátoroktól, amelyek már évek óta jelen vannak hazánk ingatlanjaiban, az infravörös fűtőpanelek használatának számos előnye van. Néhány előny a sok közül:

 • Hatékonyan felfűti a teret, így csökkenti az energiaszámlákat.
 • Inkább tárgyakat és embereket melegít, mint a levegőt bármely adott helyiségben, mint egy hagyományos fűtési rendszer, amely statikus atmoszférát hagyhat maga után.
 • A bekapcsolás után 30 másodpercen belül érje el a kívánt fűtési hőmérsékletet.
 • A bejelentett fizikai előnyei miatt méregtelenítés, akne, álmatlanság, vérkeringés, fájdalomcsillapítás, öregedésgátló, valamint fül-, orr- és torokbetegségek kezelésére is használják.
 • A tárgyak és az emberek felmelegítése sokkal hatékonyabb folyamat, mint a levegő felmelegítése.
 • Segít csökkenteni a penészesedést, a nedvesség- és porkeringést az alacsonyabb üzemi hőmérsékletnek és a minimális légáramlásnak köszönhetően.
 • Csendes működés, mivel nincsenek mozgó alkatrészek – tökéletes hálószobákhoz.
 • Egyes esetekben egy második funkciót is elláthatnak, például tükörként, hangszóróként vagy akár babafigyelőként is szolgálhatnak.
 • Nagyon kevés karbantartást igényelt, így soha többé nem kell aggódnia a radiátorok légtelenítése vagy kiegyensúlyozása miatt.
 • Nincs szükség csővezetékekre, ami sokkal egyszerűbbé teszi a telepítést.

Új fűtési rendszerre van szüksége?

Használja kalkulátorunkat, amivel az egész ingatlanra készíthet kalkulációt!

Az infravörös fűtőpanel hátrányai közé tartozik:

 • Az infrapanelek körüli teret távol kell tartani a tárgyaktól, hogy a hő hatékonyan elterjedhessen (ez más központi fűtési rendszerekre is igaz).
 • Gyakran drágábbak, mint a hagyományos fűtési rendszerek, de képesek csökkenteni az energiaszámlákat, amivel megtérülhet a befektetése.

Amint látja, sokkal kevesebb a hátránya, mint az előnye, ha egy ingatlan fűtéséről van szó. Nem csak a hatékonyság, hanem az általános egészségi állapot szempontjából is.

Az infravörös fűtőpanelek hatással lehetnek az egészségre?

Elterjedt tévhit, hogy az infravörös sugárzás káros az egészségre, de a valóságban, ha otthonában infravörös fűtőpanelek vannak, az jót tehet az egészségének.

Valójában hasonlítsa össze az infravörös fűtőpaneleket a hagyományos radiátorokkal, és az otthoni levegő minősége valóban javulhat. Ennek az az oka, hogy az infravörös fűtőberendezések nem keringetik a levegőt, így csökken az ingatlan körül mozgó por mennyisége. Ráadásul a penész és a nedvesség sokkal kisebb valószínűséggel képződik.

Infravörös fűtési hatékonyság

Az infravörös fűtőpanelek működéséhez elektromos áramra van szükség, ami drága tüzelőanyag – különösen a földgázzal összehasonlítva –, de rendkívül hatékony fűtési rendszerként nem kell olyan sokáig bekapcsolva lenniük.

Az infravörös fűtőpanel működési költségei a villamos energia árától, a panel méretétől és a teljesítménytől függően változnak.

Megfelelő méretű infrafűtőpanel megtalálása

Az infravörös fűtőpanelek különböző fizikai méretben és teljesítmény-besorolásban állnak rendelkezésre, mindkettőt figyelembe kell venni, hogy minden helyiséghez megtaláljuk a leghatékonyabb panelt.

Mennyibe kerülnek az infravörös melegítők?

Az infravörös fűtőpanelek ára nagymértékben változhat a gyártó méretétől, az infrapanel típusától és méretétől függően. Az infrapanelek ára körülbelül 30 000 Forinttól indulhat, a drágább, kiegészítő funkciókkal rendelkező modellek esetében pedig akár több százezer forint is lehet.

Infra fűtés vs gáz

Nehéz elképzelni egy ingatlant kazán és radiátorok nélkül, de az infrapanelek által kínált hatékony és biztonságos fűtési forma egyre többen fordulnak e modern fűtési megoldás felé.

 

Új fűtési rendszerre van szüksége?

Használja kalkulátorunkat, amivel az egész ingatlanra készíthet kalkulációt!

Mit tartalmaz a termék doboza?

A dobozban maga a panel, szerelőkeret, szerelési útmutató található. Könnyen szerelhető és telepíthető!

Költségek és hatékonyság

Az infravörös melegítők kevesebb áramot fogyasztanak?

Az infravörös fűtőberendezések kevesebb áramot használnak fel, mint más hagyományos fűtési módszerek, és ezt láthatja a teljesítményük összehasonlításával. Például egy tároló fűtőtest, amely akár 12 m²-es területet is képes felfűteni, 1200 W teljesítményt igényelhet, míg egy ugyanazon terület fűtésére tervezett infravörös fűtőpanelnek csak 550 W-ra lenne szüksége ugyanazon eredmény eléréséhez.

A fő oka annak, hogy az infravörös fűtőtestek ilyen alacsony teljesítményűek sok más fűtési módszerhez képest, az az, hogy sugárzó hővel melegítik fel a tereket. Az infravörös a levegőben mozog, hogy hőt adjon, ahelyett, hogy magát a levegőt használná fel a helyiség hőmérsékletének emelésére. Ennek három külön előnye van:

 • Mivel nincs szüksége levegőre a fűtéshez, a meleg nem vész el a huzat miatt. Ez azt jelenti, hogy összességében több hő marad vissza, így sokkal hatékonyabb rendszer.
 • Az infravörös sugárzást az épület felületei (azaz a falak, a padló és a mennyezet) elnyelik és megtartják, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran feltöltenie a fűtést a hőmérséklet fenntartása érdekében.
 • Miután egy felület elnyeli, az infravörös hő visszasugárzik a helyiségbe, amely egyenletes meleget biztosít a padlótól a mennyezetig. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb felhasználó úgy találja, hogy néhány fokkal le tudja kapcsolni a termosztátokat, és továbbra is melegnek érzi magát.

Ezzel szemben a konvekciós alapú fűtési rendszerek, amelyek meleg levegő keringetésére támaszkodnak, sokkal hajlamosabbak a hőveszteségre, ami azt jelenti, hogy keményebben kell dolgozniuk a helyiségek komfortszintjének helyreállítása érdekében. A régebbi, huzatosabb, rossz szigetelésű ingatlanokban ez megnövekedett energiaszámlákhoz vezethet, mivel a konvekciós fűtőberendezések nehezen tudják megfelelően fűteni a helyiségeket.

A termosztátok lehetővé teszik a fűtés óráról órára, napról napra történő programozását, így a fűtési ütemezés tökéletesen illeszkedik életmódjához. Ez nemcsak kényelmesebb módot kínál a helyiségek fűtésére, hanem a fűtési számlák csökkentését is lehetővé teszi, hogy csak akkor használjon energiát, amikor feltétlenül szükséges.

Hogyan takarítanak meg pénzt ezek a fűtőberendezések?

Amint azt a fenti szakaszban említettük, az infravörös fűtőberendezések képesek csökkenteni fűtési számláit, mivel az általuk termelt sugárzó hő rendkívül hatékony és eredményes. Minimális hőveszteséget, egyenletes szobahőmérsékletet és tartós meleget kínál, amelyet a konvekciós alapú módszerekhez képest nem kell olyan gyakran feltölteni. De ezek az okok nem az egyetlen módja annak, hogy az infravörös fűtőberendezések pénzt takarítsanak meg:

Hosszú élettartam, karbantartásmentes és egyszerű telepítés

Infravörös sugárzó paneljeink rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, és nem igényelnek karbantartást, így nincs szükség rendszeres éves karbantartásra vagy ellenőrzésre. A szerelés egy professzionális villanyszerelő számára is gyors és egyszerű folyamat, így nem kell aggódnia a fáradságos és invazív vízszerelés miatt, vagy a csővezetékek időigényes meghosszabbítása miatt. Egyes infravörös fűtőpanelek – mint például a Cürv falra szerelhető termékcsalád – alkalmasak barkácsszerelésre, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben nem is kell vállalkozót bérelnie. Ha elég magabiztos saját képességeiben, csak annyit kell tennie, hogy elkezdje használni infravörös fűtőjét, hogy rögzítse a falra a rögzítőkereteket, rögzítse a fűtőtestet, majd dugja be a legközelebbi aljzatba.

Nagyobb terek felfűtésénél sokkal hatékonyabb, mint más fűtési megoldás

Kereskedelmi szempontból az infravörös fűtés sokkal költséghatékonyabb módja lehet az ingatlanok melegen tartásának. Olyan terekben, mint a garázsok, raktárak és ipari egységek, nehéz lehet a munkaterületeket megfelelően fűteni a magas belmagasság és a nagy levegőmennyiség miatt. Infrával viszont nem. A sugárzó hő „látótávolság” alapon működik, így a fűtőtestek a munkaterületek és a nagy kihasználtságú területek felé irányíthatók, így az összes hő egy adott térbe kerül. Miért melegítsük fel egy ipari egység teljes térfogatát, ha csak a munkapadoknak van szükségük melegre? Az infravörös célzott fűtést biztosít, amely melegen tartja a személyzetet és az ügyfeleket, függetlenül attól, hogy mekkora a hely.

Termosztáttal vezérelhető fűtések zónája

Annak érdekében, hogy infravörös fűtőberendezései rendkívül gazdaságosak legyenek, létfontosságú, hogy termosztáttal párosuljanak, amely lehetővé teszi fűtési ütemezés létrehozását és meghatározott hőmérsékletek beállítását. Használhat egy termosztátot a teljes rendszer központi vezérlőjeként, vagy használhat több termosztátot a zónás fűtéshez. A fűtés zónázott besorolása azt jelenti, hogy a programokat és a hőmérsékleti szinteket helyiségenként állíthatja be, ami sokkal jobban szabályozza az energiafelhasználást. Például ahelyett, hogy a fő hálószobával azonos szintre fűtné a tartalék hálószobát, néhány fokkal csökkentheti a hőmérsékletet, és hosszú távon pénzt takaríthat meg. A digitális termosztátok teljes pontossággal figyelik a szobahőmérsékletet, és megakadályozzák, hogy a komfortszint túl messzire kerüljön a céltól.

Mennyibe kerül az infrafűtők üzemeltetése?

Mint minden fűtési rendszer esetében, az üzemeltetési költségek az ingatlannal kapcsolatos számos tényezőtől függően változnak, mint például a szigetelés szintje, elhelyezkedése, kora és felépítése. A magasabb szigetelési szintre épített modern otthon fűtése természetesen kevesebbe kerül, mint egy viktoriánus, egy üvegezésű városi ház, így sajnos nincs kényelmes „mindenre egy méret” válasz. Van azonban egy módja annak, hogy néhány egyszerű részlettel megbecsülje a lehetséges működési költségeket.

Mindössze annyit kell tudnia a becslés elkészítéséhez:

 • áram ára forintban kilowattóránként
 • infrapanel fűtés teljesítménye kilowattban
 • a fűtés várható üzemideje órában

Íme egy példaszámítás egy infrapanel fűtés napi üzemeltetési költségének kiszámításához. Tegyük fel, hogy 60 ft/kWh energiatariát használunk, és egy 500 wattos fűtőberendezés 4 órás üzemeltetési költségét szeretnénk kiszámolni. A következőképpen számolnánk:

(Fűtőteljesítmény kW-ban x használati óra) x ft/kW óra = becsült napi költség forintban

A szükséges teljesítmény meghatározásához használja kalkulátorunkat!

Ebben az esetben ez (0,5 kW x 4) x 60 lenne, ami nagyjából napi 120 forint jelent. Fontos azonban észben tartani, hogy a fűtőtestek nagyon ritkán működnek maximális teljesítményen egy teljes órán keresztül! Ha termosztáttal használja, az infrapaneleknek csak az idő töredékét kell bekapcsolniuk, hogy a helyiségben felmelegedjenek. A valóságban előfordulhat, hogy egy jól szigetelt ingatlanban csak az idő harmadában vesznek áramot, így ebben az esetben pontosabb lenne azt mondani, hogy egy teljes napos üzem csak 20 forintba kerülne.

A fűtőberendezések működési idejét nagymértékben befolyásolják az évszakok is – nyáron ritkán van szükségünk annyi hőre, mint télen, ezért ha hozzávetőleges becslést szeretne készíteni egy évre, akkor ezt figyelembe kell venni.

Telepítés és vezérlés

Nem mindegy, hogy hova telepítem az infrafűtőmet?

Az infravörös fűtőtesteknek kicsit jobban át kell gondolni a telepítési helyet, mivel közvetlen rálátást igényelnek a fűtésre. Mindig próbálja meg azokat a helyiség leggyakrabban használt részei felé irányítani, például az ülőhelyekre, hogy Ön és családja megkapja a hő nagy részét. Valószínűleg az infrapanelek felszerelésének legjobb módja a mennyezet, mivel az összes hő lefelé, a lakószintek felé irányul, és teljesen akadálytalan hőeloszlást biztosít az egész területen. Ahol a mennyezetre szerelés nem lehetséges, a paneleket falra kell szerelni, hogy könnyen „lássák” Önt. Ha falak és bútorok akadályozzák őket, ne feledje, hogy a legtöbb hőt a tárgyak kapják, és nem Ön!

Hogyan lehet vezérelni az infravörös fűtést?

Infravörös fűtőberendezések beltéri vezérlése

A beltéri infravörös fűtőberendezések vezérlésének legjobb módja egy programozható termosztát.A digitális termosztátok lehetővé teszik a hőmérséklet beállítását és fűtési ütemterv létrehozását otthona vagy üzlete minden helyiségéhez, így biztosítva a teljes kényelmet éjjel-nappal. Ezzel teljes mértékben irányíthatja a fűtést, és csökkentheti az energiafelhasználását azáltal, hogy pontosan kiválasztja, hogy a fűtőberendezései mikor és milyen mértékben használnak áramot. Fontos megjegyezni, hogy az infravörös fűtőtestek nem rendelkeznek beépített termosztáttal; ennek az az oka, hogy rendkívül hosszú élettartamúak, ami általában túlmegy a legtöbb termosztátnál. A legtöbb termékhez külön termosztátot kell vásárolni a beltéri infravörös fűtőberendezések vezérléséhez, különben a készülék egyszerűen teljes teljesítményre fűt, amikor be van kapcsolva.

A fűtés zónázása

Kisebb ingatlanoknál a következő vezérlési lehetőségek állnak rendelkezésére:

 • Egy termosztát segítségével vezérelheti az összes fűtőberendezést, így az központi rendszerként működik.
 • Vagy több termosztátot is használhat a fűtés zónáihoz, és külön programokat hozhat létre az otthon minden területére.

Több termosztát használata nagyszerű módja annak, hogy még tovább csökkentse az energiafelhasználást, mert lehetővé teszi, hogy figyelembe vegye az egyes terek használatának módját. Tehát, ha van egy szabad szobája, amelyet ritkán használnak, alacsonyabb háttérhőmérsékletre állíthatja, hogy csökkentse működési költségeit. A nagy, nyitott terű belső terekkel rendelkező kereskedelmi vagy ipari helyiségekben erősen tanácsos több termosztátot használni, hogy figyelembe vegyük az ezeken a területeken előforduló különböző mikroklímákat.

Infravörös fűtőberendezések vezérlése kívülről

A termosztatikus szabályozók nem használhatók kültéren, mert a körülmények túl gyorsan ingadoznak ahhoz, hogy bármilyen hasznot húzzanak. Ez az oka annak, hogy az elektromos kültéri fűtőtesteket általában olyan kiegészítőkkel párosítják, mint a lefutási időzítők, mozgásérzékelők és fényerő-szabályozók, hogy korlátozottabb vezérlési formát biztosítsanak, amely nem támaszkodik a pontos hőmérséklet-szabályozásra. Ezen vezérlők mindegyike segíthet csökkenteni az energiafelhasználást, ha korlátozza a fűtőberendezés működési idejét, vagy csökkenti a felhasznált energia mennyiségét. A gyorsabb beállítás érdekében egyes teraszfűtők – például az Ecostrad kínálatában lévők – már beépített alapvető kezelőszervekkel rendelkeznek, és kényelmes megoldást jelentenek, ha többfunkciós megoldást szeretne. Ha külső vezérlőt vásárol kültéri telepítéshez.